O AUTORU – Hristivoju Pavloviću

Hristivoje Pavlović, po vokaciji arhitekta, sa gotovo stotinu realizovanih objekata, pretežno porodične gradnje, koji je na tragu idealne ekološke kuće; veštinom kamenorezac i slikar, koji ponešto nacrta, a i napiše. Lepenac strašću i interesovanjem.

Rođen je na dedovini, januara 1959. godine u Bežištu, u kući u kojoj je u 19. veku boravio i opisao je austrougarski putopisac, arheolog i etnolog Feliks Kanic. To je na Staroj planini ili Balkanu, kako su Turci zvali ovaj planinski masiv. Još preciznije na Suvoj planini, blizu Bele Palanke. Sa tri godine je prešao u Beograd, gde je odrastao, školovao se, i danas živi i radi u porodičnoj kući, sa suprugom Rankom, sinom Bogdanom i ćerkom Milicom Itanom.

Strast za Lepenskim Virom od 2003. godine prerasla je u temeljan istraživački rad, koji je 2013. pretočen u studiju „Kuća Lepenski Vir“. Dve godine kasnije, u koautorstvu sa neuropsihijatrom Aleksandrom Bajić, koja se posvećeno bavi arheoastronomijom, nastala je knjiga „Sunce Lepenskog Vira“. Te, 2015. godine imao je i prvu izložbu 210 unikatnih kamenih figurina, inspirisanih ovom drevnom umetnošću. Pod imenom „Lepenski oblutak lep ko lutak“, izložbu je organizovala galerija Škole praistorijske arheologije „Sedmorečje“ u Beogradu. Naredne, 2016. izlagao je kolektivno na selekcionom 13. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu.

Ovog puta, predstavlja se novom zbirkom figurina od peščara, pod imenom „Lepenski oblutak – svoj na svome“, u prirodnom ambijentu u vodi, među ribama, u akvarijumima Centra „Mali Dunav“ u Vinči (Ogledno dobro Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu).

Svoje kamene izrađevine naziva „vodosteni oblučići“, kojima samo pomaže da „progledaju“.